сряда, 10 февруари 2010 г.

Изложба на средновековни дрехи


Сдружение „Чигот – исторически възстановки“ и Парк-музей „Владислав Варненчик“ ви канят на изложбата „Исторически средновековни костюми“, чието откриване ще се състои на 11 февруари (четвъртък), от 16,30ч.


Експозицията е уникална по своето съдържание и представя оригинален подход към една изключително интересна област - средновековния български костюм. Тя представя реконструкция на 17 граждански и военни средновековни костюми, създадени от Сдружение “Чигот” в периода 2005-2009 година, резултат от множество изследвания върху научни трудове, артефакти, запазени стенописи, консултации с различни експерти и експерименти на създателите на костюмите.
Част от експонатите са изключително точни копия на конкретни стенописни изображения, шити са ръчно като са използвани материали, характерни за епохата. Някои от облеклата в изложбата са създадени с чисто практическа цел за участие в средновековни лагери и възстановки и са ползвани различни източници. Трети са изработени като експеримент с цел изучаване на особеностите при конструирането и пригодността за носене на облеклата от съвременния човек.

Ще видите характерните за средновековието тъкани и кройки, ръчно изработени бродерии и сърмени ширити, обувки, чорапи, халчести качулки, ламеларни доспехи и интересни средновековни аксесоари, които са изчезнали и не представляват елементи от съвременното облекло.

Изложбата се осъществява благодарение на любезното спомоществователство на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна и Регионален исторически музей – Варна. Ще бъде отворена за посетители до 31 март 2010 г.

Очакваме ви!

3 коментара:

  1. За съжаление няма да мога да дойда, но ви поздравявам и чакам снимки и материали.

    Thorn

    ОтговорИзтриване
  2. MNOGO SEMPLI I BEZ NIKAKAVA UKRASA A KAKTO SE VIJDA OT EDINIYAT OT SETENOPISITE TE SA BILI BOGATO ORANAMENTIRANI .BEZ UKRASITE IZGLEJDAT DOSTA POSTNNI .NO INTERESNO

    ОтговорИзтриване
  3. Съгласявам се напълно, що се отнася до болярските дрехи. Проблемът е, че при изработката на костюмите собствениците им се стремят да ползват исторически достоверни материи. Тъкан, която да е 100% естествена и при това със средновековна шарка, е почти невъзможно да се намери по магазините, а изработката й отнема повече време, отколкото можем да заделим към момента. На таблата, съпътстващи изложбата, беше специално уточнено кои костюми са точно копие и кои следват само основния силует.

    ОтговорИзтриване