сряда, 21 април 2010 г.

Лекции по училищата и фестивал на българското образование в НДК!




С радост съобщаваме, че започнахме осъществяването на една идея, която беше назряла от много време - лекции на тема облеклото, въоръжението, бита и всичко останало от живота на средновековния българин. Представяме алтернативна форма на обучение, прилагана за пръв път у нас, но дългогодишна практика на много сходни на нас групи в чужбина.

Децата имат шанса да видят и докоснат реконструкции на всекидневно облекло, доспехи, оръжия и други от периода на Второ Българско царство, поднесени им под зоркия поглед на подобаващо облечени и въоръжени лектори. Чрез мултимедия се показват снимки на средновековен лагер, музейни експонати, дават се разяснения относно това, което винаги е интересувало учениците, но не е попаднало в програмата на нито един учебник по история.

Някои щастливци дори имат възможността да облекат доспехите и да се убедят, че не са непосилно тежки и неудобни, както и че мечовете не са 10 килограмови железа, а много прецизни инструменти, направени с майсторлък и познания за тяхната употреба.

Учениците ни посрещнаха много горещо и ни удивиха с познания и изследователски плам.

Благодарим им за вниманието, търпението и съдействието, както, разбира се, и на техните преподаватели!

Тази нова за нас дейност ще бъде подробно представена на тазгодишния фестивал на българското образование, който стартира на 22.04 (четвъртък) в НДК и ще приключи на 24.04 (събота).
Ние ще присъстваме на откриването в 10:00, всеки ден ще правим демонстрации и ще покажем на посетителите някои от нашите основни дейности.
Заповядайте на втория етаж, вдясно!

Очакваме ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар