неделя, 13 февруари 2011 г.

Средновековието на живо в училищеВдъхновена от положителния опит на софийската ни секция, тази година варненската част на "Чигот" също премери сили на педагогическото поприще.
На 9ти и 10ти февруари трима наши представители посетиха две училища в квартал Аспарухово (СОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Васил Левски" ), и изнесоха нагледен урок по история, допълващ по атрактивен и забавен начин часовете от официалната програма. Избрахме този квартал най-вече защото в него се проведе последната ни мащабна акция от миналата година - възстановката на Битката на народите от 1444. И учителите, и учениците си спомняха много добре за нас и ни посрещнаха повече от радушно. Ние, от своя страна, се постарахме да бъдем максимално информативни, използвайки както традиционни способи (показване наши изделия на живо, възможност да се провери лично тежестта на меч или боздуган), така и съвременни методи (мултимедийна презентация). Наблегнахме на това, което учебниците рядко споменават - в какъв вид са отивали българите на война; колко сила е нужна, за да се опъне лък; какви са били правилата на приличие относно външния вид. Показахме нагледно как тежковъоръжен войн прави лицеви опори и как празнично облечена дама размахва меч; как стрела с метален връх рикошира о ламеларен доспех, без носещият го да усети нещо. Всеки желаещ можеше да се опита да счупи щит с боздуган, да премери ръчно плетена ризница от халки или да зададе произволен въпрос относно Средновековието.  Интересът, проявен от аудиторията, ни изпълни с топло удовлетворение, но най-много ни трогнаха малките ученици от ОУ "Васил Левски" с тяхната официално изразена благодарност:


Турнето ни из варненските училища продължава, приемаме всякакви оферти за сътрудничество.
Още снимки от събитието можете да видите тук.

3 коментара:

  1. мисля че това е прекрасен метод за обучение на децата, вместо само теоретична подготовка

    ОтговорИзтриване
  2. и аз мисля че това е най-добрият метод за децата да научат отблизо за средновековието

    ОтговорИзтриване
  3. Дано да има пак подобна мащабна акция от възстановката на Битката на народите от 1444.Жалко че съм я пропуснала с моето семейство и затова се надявам да има пак. И учителите, и учениците , които са участвали няма как да забравят това. Наистина трябва да сте много максимално информативни, използвайки както традиционни способи , така и съвременни методи . Трябва да знаят сегашните ученици какво им е коствало на нашите войници едно време за да сме сега свободни и да живеем в демократична страна.външния вид. Трябва да ценят великите имена.

    ОтговорИзтриване